zaterdag 30 september 2006

Fight of the Night² ... politiek debat in De Wieke

Gisterenavond was het dan zover, het langverwachte debat. Toen we aankwamen was alles terug picco-bello, alweer een pluim voor de organisatoren. Een pluim ook dat ze hun enthousiasme niet verliezen. Een lovenswaardig initiatief, waarbij jongeren worden geinformeerd, maar blijkbaar denkt onze gemeente daar helemaal anders over. Subsidies kunnen niet voor dit type van evenement (en zeg nu zelf, eenmaal om de zes jaar kan dat nu toch zo geen grote moeite zijn).

Het debat zelf is goed meegevallen al hebben sommigen de definitie "jongste op de lijst" op een bizarre manier geinterpreteerd, de leeftijden waren aanvaardbaar. Hier en daar ontbrak duidelijk een minimale voorbereiding (zelfs het eigen programma was blijkbaar niet zo goed gekend) en straffe uitspraken als "alles is nu perfect, dus waarom iets veranderen" hoorden thuis in het plaatje. Ook gemeenteraadsleden die zes jaar zetelen blijken nu geen mening meer te hebben? Of anders gezegd, "moeilijke" vragen, die worden na 8 oktober besproken, geevalueerd, ... maar alles is zo goed, dus zeker niet aangepakt. Aangenamen boodschap van onze huisdige absolute meerderheid, het is nu eenmaal "heerlijk in Deerlijk".

Zelfs was ik heel tevreden dat een groot misverstand eindelijk de wereld uit is. Alhoewel het niet echt aan de orde was, kwam het verwijt dat wij als sp.a-spirit tegen fuiven zijn en dat wij omdat het huidige bestuur een halfslachtige oplossing bracht bij het ombouwen van een ontmoetingsruimte tot "polyvalente zaal" de oorzaak zijn dat jongeren geen fuiven meer boeken in De Wieke. Op zich een eigenaardige redenering die amper kant noch wal raakte, maar de opener om dit alles recht te zetten. Als buren (en ja ik ben inderdaad een van die buren) zijn wij niet tegen fuiven, integendeel. Wij willen wel dat fuiven mogelijk is, zonder de leefbaarheid (nachtrust) van de buurt te verstoren. Wat ons betreft mag er dus elke week een fuif zijn, maar dit op voorwaarde dat er een optimale oplossing is die zowel voor jeugd als omgeving aannemelijk is. De huidige oplossing, isoleren van de achterwand (terwijl het dak het grote probleem is) in combinatie met een geluidsbegrenzer (die de organisatoren niet willen) is duidelijk niet toereikend. Enerzijds leidt deze combinatie tot een draaglijker omgevingssituatie, maar dit vooral omdat de zaal door het geluidsniveau onaantrekkelijk is geworden om in te fuiven. Toch nog werk aan de winkel in het perfecte Deerlijk?

In alle geval een pracht organisatie, een voor sp.a-spirit zeer geslaagd debat en wat goed is moet gezegd kunnen worden, maar zonder twijfel kan alles beter, dus ook in Deerlijk kan het beter!

Geen opmerkingen: