woensdag 2 augustus 2006

Iedereen heeft recht op een propere omgeving!

Sluikstorten blijkt vandaag terug populairder te worden. Ook bij ons is het geen unicum. Enkele zakjes afval, volledige huisvuilzakken of gewoon papiertjes, blikjes en flesjes in de graskanten, de glasbol is amper bereikbaar door het vele omgevingsvuil, ... Allemaal hebben we er wel eens last van, allemaal vinden we het een schande, maar blijkbaar is dat niet voldoende om het sluikstorten tegen te gaan.

Oplossingen? Niet zo evident, das een feit, campagnes zijn een manier, alleen is het veranderen van een mentaliteit niet zo eenvoudig als het lijkt. De oorzaken van het storten zoveel mogelijk wegnemen, natuurlijk, detecteren en oplossen. Wie geen reden kan vinden, die zal ook niet storten (of dat hopen we althans).

De vervuiler betaald, een principe om te eren, maar hou het ook redelijk, maak het niet onbetaalbaar voor de modale mens die op het einde van de maand maar net rondkomt.

Enkele concrete acties:

* Elke inwoner krijgt jaarlijks een aantal gratis huisvuilzakken op basis van gemotiveerde criteria.
* Een goed diftarsysteem moedigt sorteren en recycleren aan! Dit hoeft niet per definitie onredelijk duur of omslachtig te zijn. Evaluatie en waar nodig aanpassing van het diftarsysteem op het containerpark. (En er zijn relatief eenvoudige oplossingen om het aanvaardbaarder te maken, zonder daarbij de geldende "wetgeving" met de voeten te treden)
* Inrichten van appartementsomgevingen met "persoonlijke" sorteer- en inzameleilandjes
* Vuilnisbakken langs de straat (zo ontworpen dat men er geen zakjes in kwijt kan)
* ... creativiteit kan wonderen doen

En voor de hardnekkige storters in ons midden, wat dacht u van een actie: "STIGMATISEER DE SLUIKSTORTER!!!"

In de omgeving van onze glasbollen, aan onze ramen, op populaire stortplaatsen, ... overal plaatsen we ludieke borden en affiches, overal zorgen we dat "de sluikstorter" zich betrapt voelt en wie effectief wordt betrapt (speuren graag), die mag zich aan een fikse boete verwachten.

Meer info over afval: www.ovam.be (Vlaanderen), www.imog.be (lokaal)

Geen opmerkingen: