vrijdag 30 november 2007

Gemeenteraad 29 november

Op de gemeenteraad vorige gisteren hebben we als sp.a-spirit fractie een puntje ingediend om naast het vele politieke gerommel van de voorbije maanden, het polariserende landschap tussen Franstalige en Nederlandstalige politieke partijen heel even aan de kant te zetten. Wij wilden er graag de aandacht op vestigen dat we allemaal nog steeds mensen zijn en als we dan toch willen dat het overal op de wereld voor elkeen even goed is, dat we dan zeker bij onszelf
moeten beginnen. Gestemd is er uiteindelijk niet, maar steun voor dit initiatief als het vanuit het vereniginsgleven komt lijkt een feit. Onze bevoegde schepen wil hier in alle geval niet zelf het voortouw nemen.

Wij wensen formele contacten te induceren om onze gemeente, dichter bij een gemeente in het zuiden van ons land te brengen, met de vaste wil om ervaringen uit te wisselen op cultureel, pedagogisch, sportief, wetenschappelijk en technisch vlak.

Op deze manier willen wij met de mensenvlag zwaaien, omdat mensen voor elkaar, ongeacht woonplaats of moedertaal, ongelooflijk verrijkend en leerrijk kunnen zijn. Omdat solidariteit kan leiden tot onverwoestbare vriendschappen. Omdat verbondenheid en wederzijds begrip de peiler is voor een maatschappij vol vrede en vriendschap. Omdat als we dit wereldwijd willen bereiken, we moeten starten in onze eigen omgeving.

De ervaringen die we op deze manier kunnen opdoen moeten ons toelaten niet alleen elkaar beter te leren kennen, maar moeten ons ook helpen om het wederzijds begrip tussen ons, inwoners van verschillende regio's, te laten verbeteren.

In het kader van de bijzonderheden van ons land en ons volk, vragen wij u daarom ons mee te delen of er concrete mogelijkheden zijn om contacten te leggen met een gemeente, gelijkaardig aan Deerlijk, om zo de toenadering tussen onze culturen te bevorderen. Wij wensen u ook te vragen in de nabije toekomst na te gaan hoe onze gemeente tot een verbroedering kan komen met een gemeente in de zuidelijke regio van ons land.

Een suggestie om op zoek te gaan naar een geschikte gemeente op basis van verschillende criteria zoals aantal inwoners, oppervlakte, maar ook wat de gemeente zelf te bieden heeft kan relatief eenvoudig via de website van de “Union des Villes et des Communes de Wallonie” http://www.uvcw.be/.

Voorstel van beslissing : De bevoegde schepen gaat actief de mogelijkheid na om contacten te leggen met een gemeente in het zuiden van ons land en streeft hierbij een verbroedering na.

Geen opmerkingen: