zondag 7 oktober 2007

Een dubbele meerderheid à la carte ... ?

Gisteren hebben we met een aantal kameraden nog maar eens de discussie van een dubbele meerderheid gevoerd. En ook nu waren we het allemaal over eens. Een dubbele meerderheid is enkel dubbel als er op basis van twee verschillende criteria een meerderheid nodig is. Een voorbeeld zoals het voorligt: 50 groepen zitten mee in het geheel en elke groep vertegenwoordigt een verschillend aantal personen. Wanneer men elke groep een stemt toekent, dan kan een meerderheid van de groepen, een minderheid van de personen vertegenwoordigen. Wanneer men dit oplost met een dubbele meerderheid, dan kiest men naast het criterium "meerderheid van de groepen" ook het criterium "meerderheid van het aantal vertegenwoordigde personen". Twee verschillende criteria die ervoor zorgen dat de meerderheid kleine groepen, niet samen de meerderheid personen iets kan opdringen. En vice versa er wordt ook voorkomen dat de meerderheid aan personen, de minderheid groepen iets kan opdringen.
Dit is trouwens ook de manier waarop Europa nadenkt om te voorkomen dat een meerderheid staten met een minderheid inwoners iets kan opdringen.

"In het vooruitzicht van een uitgebreid Europa werd nagedacht over oplossingen om bij de besluitvorming in de Raad van ministers het evenwicht tussen grote en kleine landen te behouden. Mocht het vroegere systeem van stemmenweging in de Raad na de uitbreiding zijn behouden, dan zou het gevaar zijn blijven bestaan dat een gekwalificeerde meerderheid van stemmen slechts een minderheid van de bevolking van de Europese Unie vertegenwoordigt. Daarom wensten de lidstaten met het grootste aantal inwoners een herweging van de stemmen of een stelsel van dubbele meerderheid dat ervoor moest zorgen dat een meerderheid in de Raad niet alleen de meerderheid van de lidstaten maar ook een meerderheid van de bevolking van de Unie vertegenwoordigt" (cfr. http://europa.eu/scadplus/glossary/double_majority_nl.htm)

In voorkomend geval wordt de optie gemaakt om de grotere groepen in evenredigheid meer stemmen toe te kennen en als "dubbele meerderheid" criteria "de meerderheid van de stemmen" en "de meerderheid van het aantal personen" te gebruiken. Het herwegen van de stemmen maakt in dit geval, dus het hebben van een zogenaamd dubbele meerderheid tot een hol begrip dat op niks slaat. Het is dus of de stemmen herwegen, of twee criteria die een dubbele meerderheid vormen.
Enja, de groten kunnen op deze manier niet alleenheersen, maar ook de kleinere groepen kunnen niet door samenspannen de groten een loer draaien. Met andere woorden een mooie vorm van solidariteit, waarbij klein een compromis met groot moet bekomen en omgekeerd om iets te beslissen. Alleen denkt niet iedereen er zo over ...

Geen opmerkingen: