woensdag 16 mei 2007

Zou het dan toch nog goed komen?

Landelijke LAR-Zuid gered ?

Is er na jaren onzekerheid toch redding voor het landelijke gebied waar Aalbeke en Rekkem samenkomen?



De Vlaamse regering had aangestuurd op een haalbaarheidsstudie betreffende de uitbreiding van de LAR-transportzone. Uit dit rapport is naar voor gekomen dat het gebied LAR-Zuid, dat aanvankelijk voor ogen werd gehouden, niét de meest geschikte locatie is. Het actiecomité ‘Geen Lar Zuid’ vindt hier een bevestiging van twee eerdere negatieve adviezen. Reeds in 1991 had het Vlaamse Gewest zich tegen de uitbreiding uitgesproken, en ook het Vlacoro kon eind 2005 niet akkoord gaan met de plannen. De haalbaarheidsstudie moest nagaan welke kosten de plannen zowel economisch, ecologisch als maatschappelijk met zich mee zouden brengen. Door politiek aandringen werden evenwel enkel de gebieden die onmiddellijk aansluiten bij de huidige transportzone onderzocht. Op die manier zouden de verschillende omwonenden tegen elkaar opgezet kunnen worden.



Het actiecomité wil daarom de nadruk leggen op het feit dat in deze studie andermaal hún argumenten omtrent het zuidelijke gebied gesterkt worden, zonder de hete aardappel te willen doorschuiven. Omwille van de landschappelijke waarde van de beekvallei en het natuurgebied, net als de praktische belemmeringen, waaronder de onteigeningen, wegenwerken en de aanleg van een nieuwe Fluxys-gasleiding, kan een beslissing tot herbestemming van de LAR-Zuid als transportzone nooit gerechtvaardigd worden. Vanuit de Open VLD wordt de Meense bevolking nu opgezet tegen de gevolgde procedure. Daarbij wordt de waarheid onrecht aangedaan. De leefbaarheid in de Lauwse dorpskern komt in tegenstelling tot wat beweerd wordt bij geen enkel plan in het gedrang, en het is niet zo dat het aantal onteigeningen disproportioneel verschilt. Zulke beweringen omtrent de impact van de ingreep gaan voorbij aan de genuanceerde analyse van de studie, die meerdere factoren via weging in rekening bracht.



Woordvoerster Tine Orroi van het comité besluit: “Binnenkort moet de Vlaamse regering een definitieve beslissing nemen in deze zaak. In hun verslag van eind 2005 werd besloten dat de ruimte onmiddellijk hersteld zou worden als agrarisch gebied als uit de studie zou blijken dat dit niet de beste locatie voor een regionaal bedrijventerrein zou zijn. We rekenen erop dat men zich aan z’n woord zal houden.” Sem Vandekerckhove names het actiecomité ‘Geen LAR Zuid’

info op de website

Geen opmerkingen: